Кюстендил
Кюстендил
Празник на буквите под надслов: „Ние вече сме грамотни” организираха първокласниците от Пето ОУ „Христо Ботев” гр. Кюстендил. Заедно със своите учителки госпожа Т. Станчева и г-жа Р. Зарева бяха подготвили истинско представление. В класната стая, пълна с родители и гости, празникът започнаха буква А и  буква Я, които се опитаха да спорят, коя от двете ще бъде избрана за царица. Дочул спорът им в стаята влезе Букварчето, което им каза, че „Всички букви са равни като войници в строя. Една само буквичка, ако не усвои ученикът, ще му бъде трудно цял живот и писането, и четенето”.

 Тържеството продължи с двамата водещи и гласът на Звънчето, което призова всички първокласници в клас. Дочули песента им, пристигнаха Книгата и Читанката. Малките ученици рецитираха стихове, танцуваха и отгатваха гатанки. Гордо заявиха, че вече са грамотни. Сбогуваха със своето Букварче и посрещнаха неговата по-голяма сестра – Читанката.
За първокласниците имаше подготвена изненада. Всеки от тях получи книжка с приказки. Развълнувани бяха всички родители и гости. За знанията, които са усвоили учениците от първи клас и за артистичното им представяне, от името на директора и колегите, бяха поздравени от госпожа Д. Шиякова.  
Празникът завърши с  питка с късмети, лакомства и много снимки за спомен.