Повече от половината жители на областта имат интернет вкъщи
Повече от половината жители на областта имат интернет вкъщи / Дарик Нюз, архив


52, 4% от домакинствата в Кюстендилска област имат достъп до итернет в домовете си, показват резултатите от проведеното изследване за използване на информационно - комуникационните технологии (ИКТ) за 2013 година, проведено от Териториално статистическо бюро- Кюстендил. Средно за страната този процент е 53.7. За областта се регистрира нарастване с 20.7 процентни пункта спрямо предходната година, когато тя заемаше незавидното последно място. По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет, Кюстендилска област се нарежда на осмо място в страната след София (столица) и областите Пловдив, Благоевград, Русе, Варна, Хасково и Добрич.

Повече от половината жители на областта имат интернет вкъщи
netinfo

Мъжете в област Кюстендил са по-активни при регулярното използване (всеки ден или поне веднъж седмично) на интернет- техният относителен дял е 51.2% при 46.1% за жените. Значителни са различията при регулярно използващите интернет по образование, като 89.4% от лицата с висше образование и 47.3% от лицата със средно образование използват редовно глобалната мрежа, и само 14.5% от лицата с основно или по-ниско образование (Фиг. 2). В сравнение с 2012 г. относителните дялове при горепосочените групи нарастват съответно с- 28.7, 13.6 и 1.5 процентни пункта.

Повече от половината жители на областта имат интернет вкъщи
netinfo

Използването на ИКТ от домакинствата и лицата за 2013 година показва, че относителният дял на лицата от областта, ползващи услугите на електронното правителство в РБългария е 15.0%, при средно за страната 22.6%. В отделните области на страната този дял се движи между 45.1% за столицата и 10.4% - за област София. Разпределението по пол за този показател на лицата в област Кюстендил показват, че относителният дял на жените надвишава този на мъжете с 2.6 процентни пункта при използване глобалната мрежа за взаимодействие с публичните администрации и местното самоуправление.