Петър Петров: Над 5,6 млн. лв. са инвестирани в ТЕЦ и мини Бобов дол, създадени са 3500 работни места
Петър Петров: Над 5,6 млн. лв. са инвестирани в ТЕЦ и мини Бобов дол, създадени са 3500 работни места / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Инвестиции в изграждането на 4-ти котел за изгарянето на боклук и в ниско калорични горива в ТЕЦ- Бобов дол. Нови концесии на затворените в началото на прехода рудници Иван Русев, Мламолово 1 и 2, са сред плановете за създаване на нови работни места в региона, каза пред Дарик изпълнителният директор на ТЕЦ-Бобов дол и водач на листата на "България без цензура" инж. Петър Петров.

100 работни места са открити в ТЕЦ-Бобов дол от началото на 2014 г. Инвестициите са за над 5, 1 млн. лв. , като до края на годината ще бъде изградена втората сероочистваща инсталация. Това ще позволи да работят и трите енергоблока на топлоцентралата и да бъдат назначени нови 200 работници. Във "Въгледобив- Бобов дол" са назначени на работа от началото на годината 100 души, като от 2015 г. ще разработва рудник Бабино-1, и се планира назначаването на нови 150 души. Инвестициите в мините са за над 530 млн. лв.

Общо в двете структуроопределящи предприятия за Кюстендилска област работят 3 500 души.

Петър Петров коментира пред Дарик и вината на всички правителства - на Иван Костов, на НДСВ, на Тройната коалиция, на ГЕРБ и на Орешарски за състоянието на енергийния сектор, довела до нуждата от повишаване цената на тока. Какво трябва да се направи и с какво инж. Петров може да е полезен като народен представител?

"Създаване на условия от държавата за развитие на добива на електроенергия от местни източници, при пълно спазване на европейското и нашето законодателство. Осигуряване на пълна независимост на държавните регулаторни органи. Оздравяване на НЕК и постепенно привеждане на цената на електроенергията на пазарен принцип. Изработване на нова държавна концепция за развитие на енергетиката, АЕЦ Белене и 7 блок на АЕЦ Козлодуй до 2030 г. Защита на социално слабите чрез механизмите на държавата", отговори водачът на листата на ББЦ, от партия ЛИДЕР.

Селското стопанство и туризма да другите два приоритетни отрасла за областта, освен енергетиката, допълни Петър Петров. Той се обяви за създаването на тържища за зеленчуци и кооперативи на производителите.

"Ние трябва да спрем да продаваме на улицата, по 1-2 касетки. Трябва да се научим да търгуваме на земеделска борса и тържище. Субсидирането на краен продукт- консерви, хранителни продукти. По този начин се стимулира създаването на нови работни места. Бъдещето развитие на селско стопанство е в неговото модернизиране и механизиране. Необходима е държавна политика за стимулиране на производство на екологично чисти продукти. Липсват гаранции от страна на институциите че очакваните помощи и субсидии ще се изпратят навреме, липсва и контрол на вноса на чужди земеделски продукти. Държава - с грижа за народа!", коментира още Петър Петров в интервю за Дарик-Кюстендил.