Откриха паметник на Васил Левски в Сапарева баня
Откриха паметник на Васил Левски в Сапарева баня / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Бюст-паметник на Васил Левски бе открит на рождената му дата в Сапарева баня. Първата копка беше направена на 3 март тази година. Стихотворение за Левски рецитира Мария Йовичина, малкото момиче беше облечено в рокля с цветовете на българското знаме.


„За мен, а и за всеки българин, Левски е символ на постигнатите мечти на днешна свободна България", каза кметът на община Сапарева баня, Калин Гелев.

„Първоначалният бюджет беше 20 000 лв., но с желанието за работа и успех на начинанието, успяхме да се включим в половината от тези средства", допълни Гелев. Автор на бюст-паметника е Иван Петров. За изграждането му беше инициирана благотворителна кампания, в която се включиха както представители на община Сапарева баня и общински съветници, така и фен клуб Левски, както и много жители и гости на общината. Точната сума изразходвана за бюст-паметника е 10 520 лв., като средствата, които не са достигнали са разплатени от общината.


„Благодаря на всички хора, които са допринесли за реализирането на инициативата. Погледа на Васил Левски сочи към входа на сградата на Общинска администрация Сапарева баня. Това не е случайно. Влизайки в сградата, всеки да се замисли какво е дал от себе си", обясни Калин Гелев.


Сред официалните гости дошли за откриването на паметника на Васил Левски в Сапарева баня бяха народният представител Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев, главният секретар на Областна администрация Кюстендил Гергана Михайлова, председателят на ОбС Кюстендил Михаела Крумова, зам.-кметовете на Дупница - Красимир Георгиев и Крум Милев и др.