Община Дупница иска да облагороди 7 села по Красива България
Община Дупница иска да облагороди 7 села по Красива България / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Дупница ще кандидатства с проекти по програма "Красива България", с които трябва да бъдат облагородени обществени места в 7 села. Те трябва да бъдат входирани до края на седмицата, обяви зам.- кметът по еврофондовете Красимир Георгиев. Той съобщи още, че в началото на февруари ще бъде входиран проект по т.нар Норвежка програма. По една от мерките се дава възможност за газифициране на училища, детски градини и сградата на Транспортна болница в Дупница.
Община Дупница има готовност да кандидатства по ОП „Региони в растеж" с няколко проекта, веднага след отварянето й. Красимир Георгиев посочи, че това са изграждане на инфраструктурата към строящите се в момента социални жилища, проект за благоустрояване на жк. Бистрица и жк. Елица, ремонт на Младежки дом, енергоефективни мерки на детска градина и ясла, реконструкция на светофарното градче. Още два по-големи проекта има община Дупница - за изграждане на покрит пешеходен мост при бившия Учителски институт, допълнен с проект за изграждане на селскостопанско тържище, и подлез или надлез над жп линията, който ще присъдени кв. Каваклия.
„Шансовете тези проекти да бъдат финансирани са големи. Всички общини, които са били одобрени по мярката "Помощ на следващият програмен период" ще бъдат одобрени, тъй като тези проекти вече са доказали, че са важни за съответните общини", коментира Георгиев. Припомням, община Дупница беше одобрена по мярката за следващият програмен период.