череши
череши / netinfo
Работна среща за земеделски производители на череши и други овощни видове от община Кюстендил и региона, с участието на д- р на селскостопанските науки Пауло Туркони от Италия, организира общественикът Младен Ризов.

“Това е учен, който е изработил препарат срещу слани и измръзване. Трябва да мислим, по кой начин да използваме науката, за да се предпазим от тези ниски температурни изненади.Работната среща е на 18 май, от 13, 30 в читалище “Братство”. Организирали сме и посещения в овощни градини. Трябва да намерим формулата, за да няма 3- та такава година, на провалена реколта. Нашата област губи около 10  млн. лв., а това е недопустимо. Ако тези пари влязат в икономиката на Кюстендил, знаете какво ще стане. Обърнал съм се и към Руската академия на селскостопанските науки. Вървя в тази посока, да предпазим нашите производители”, коментира в интервю за Дарик Младен Ризов.
 
Този препарат е специално разработен, за да предпазва овощните дървета при ниски температури. От 5 години се ползва в България, в това  число и в Кюстендил.
 
“Говорил съм с 3- ма черешопроизводители от района. Не са много щастливи, но нещо се е запазило от реколтата им. Препаратът предпазва до – 3 градуса отклонение, а температурите бяха – 5 до – 10 градуса. Покана към италианския учен, е да видим има ли шанс за подобрение на препарата. Държавата също не трябва да стои отстрани. Тя трябва да подпомогне производителите със субсидии или под някаква друга форма”, заяви още Младен Ризов.
 
Дарик- Кюстендил