Майсторки на кюстендилския зелник
Майсторки на кюстендилския зелник
Преливащи от енергия и желание за общуване и изяви, бабите от кюстендилския  клуб на инвалида, от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ и от Клуба на инвалида и пенсионера в с. Шишковци се впуснаха в атрактивно предизвикателство. Всяка  от тях е   готова във всеки момент да се захване месенето с на прочутия кюстендилски за празник или без повод, само защото някой я е помолил за това.  

Майсторки на кюстендилския зелник

Този път те представиха своето традиционно кулинарно изкуство  на международния фестивал „Зелникът на баба“, домакин на който беше община Пробищип, Република Северна Македония. Пременени в кюстендилски народни носии, те натъкмиха  отредените им фестивални маси с черги и бохчи, наследени от техните майки и баби. 

Майсторки на кюстендилския зелник

Нашите жени са много сръчни и отзивчиви и се гордеят с това, което умеят да правят, затова представянето им на фестивала в Македония ги въодушеви и ги зареди с нови идеи, благодарение на което те се откроиха ярко сред останалите  участници във фолклорното събитие, коментираха ръководителят на клуб „Вяра, Надежда и Любов“ Страхил  Данчев и кметът на село Шишковци Климент Терзийски.
 

Майсторки на кюстендилския зелник

Валентина Симеонова - председател на Регионалната организация на СИБ, също сподели, че се гордее с уменията на кюстендилските жени и е сигурна, че където и да отидат и когото и да посрещнат със своите зелници и баници, няма да се изложат.

Около кюстендилските маси на фестивала в Пробищип беше особено весело, мнозина се редяха на опашки, за да опитат от зелниците, баниците и погачите и да се снимат с майсторките, които са ги приготвили.  

Живеем от двете страни на Осоговската планина, пеем едни и същи песни, разбираме се на един и същи език и пазим едни и същи традиции, които  предаваме на децата и внуците си. Затова празници като този фестивал са прекрасни поводи за приятелско общуване и са знаци за  добросъседство, което искаме да развиваме и обогатяваме, защото то прави хората спокойни, доверчиви едни към други и щастливи, коментира Виолета Атанасова, председател на НЧ „Аскслепион 1998“, към  което съществува клуб  „Вяра, Надежда и Любов“.