Кюстендилската болница остава без задължения, приема по 13 400 пациенти на година
Кюстендилската болница остава без задължения, приема по 13 400 пациенти на година / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Без задължения завърши и 2014 година МБАЛ "д- Р Никола Василиев" в Кюстендил. Лечебното заведение е успяло да плати всички дължими суми на персонала и доставчиците.
"Тази финансова стабилност е важна за цялостната ни дейност. 2014 година бе втората поредна, трудна година за болницата. Още през 2013 година се намали рязко финансирането от здравната каса, като бяха намалени средствата за някои от дейностите. Работим в състояние на финансов дефицит, но без пациенти и персонал да го усетят. Това наложи да ограничим инвестиционните разходи", заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор д- р Александър Величков.
Болницата приключва 2014 година със счетоводен дефицит, както и през 2013 година.
Пациентите лекувани в кюстендилската болница през миналата година са били 13 374. Статистиката показва, че за последните 14 години, в болницата се лекуват средно по 13 400 души годишно.
"При нас няма увеличаване на хоспитализациите, за разлика от случващото се в други лечебни заведения. Да, за тези 14 години населението в региона постоянно намалява, но се увеличава дела на възрастните хора, над 65 години, а те боледуват по- често", коментира д- р Величков.