Институт по земеделие
Институт по земеделие / netinfo
Семинар по растителна защита на овощните видове се проведе в Кюстендил. Лектори на събитието ще бъдат гл. ас. д-р Вилина Петрова и доц. д-р Анелия Борисова-Крумова.

Семинарът се проведе в Институт по земеделие в Кюстендил.
 
Те запознаха присъстващите земеделски производители с Икономически важни болести и неприятели по сливата и борбата с тях, Нови и малко известни вредители по овощните култури, Възможности за подпомагане по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, Икономически важни болести и неприятели по ябълката и борбата с тях, Икономически важни болести и неприятели по черешата и борбата с тях.
 
“Сега предстои така нареченото закъсняло зимно пръскане, с което започва растителната защита на овошките.При костилковите това става при набъбване на пъпките, а при семковите във фаза “миши уши”. Използват се медни препарати при това пръскане. В случаите, когато имате проблем с неприятели, като акарий, лисни въшки, щитоносни въшки се добавят и минерално масло.

Сред новите появили се вредители в региона са петнистокрилата дрозофила, която напада всички овощни видове”, заяви гл. ас. д-р Вилина Петрова.

Институт по земеделие
netinfo



“Пръсканията сега спомагат за борба и срещу бялата ръжда и ранното кафяво гниене. Костилковите овощни видове са чувствителни на мед съдържащите препарати и за това се третират сега. Пръскането трябва да стане при хубаво време, над 5 градуса, да е слънчево и без вятър”, обясни доц. д-р Анелия Борисова-Крумова.