Комбиниран апарат- Зелен лазер и Холмиум лазер
Комбиниран апарат- Зелен лазер и Холмиум лазер / Дарик- Кюстендил
Болница “Св. Иван Рилски 2003” в Дупница разполага с единственият в Югозападна България комбиниран апарат- Зелен лазер и Холмиум лазер. Обемът на действие на Зеления лазер е много широк при заболявания при мъжете- доброкачествената хипертрофия на простатната жлеза, тумори и големи камъни в пикочния мехур, стриктури на уретрите. Холмиум лазерът се прави ендоскопско разбиване на камъни в пикочно- половата система.
 
“Огромна е разликата от конвенционалните операции. Не се прави разрез, не се стои в реанимация, не се правят промивки, няма страдания за болния. При нас пациентите са възрастни хора, със съпътстващи заболявания и Зеления лазер е огромно предимство, работи се безкръвно. През уретрата се влиза със специална сонда, с която се подава лазерния лъч и се прави операцията. Обикновено престоя е до 3 дни, сваля се катетъра,бързо възстановяване, без болки и проблеми, и хората бързо могат да се върнат в активния си живот”, коментира в интервю за Дарик д- р Евгени Иванов, началник на Урологичния сектор в МБАЛ “Св. Иван Рилски 2003” в Дупница.

Комбиниран апарат- Зелен лазер и Холмиум лазер
Дарик- Кюстендил
 

По отношение на възможностите на Холмиум лазера, д- р Евгени Иванов коментира, че има случай, в който е успял за разбие камъни с големина на кокошо яйце, които са почти пълна отливка на пикочния мехур.
Болницата в Дупница изисква от пациентите да платят само консумативите и цената е в пъти по- ниска от столичните клиники, а те са 2 с подобна апаратура.
 
“След 45- 50 години, един мъж трябва да прави профилактични прегледи. Личните лекари изследват задължително ПСА, с оглед ранното откриване на карцином на простата, което е голям бич за мъжете и то вече и в по- млада възраст. Дори и при дискретни проблеми обръщайте се към уролог. Всеки карцином, колкото по- рано се хване, в начален стадии, може да бъде напълно лечим”, заяви пред Дарик д- р Евгени Иванов.
 
Дарик- Кюстендил