Кметът на Дупница иска тези, които разкопават улици да плащат по- високи гаранции
Кметът на Дупница иска тези, които разкопават улици да плащат по- високи гаранции / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Да бъдат увеличени гаранциите за разкопаване на улици, тротоари и други площи за общо ползване, ще настоява кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. Причината е в многото разкопани, най- вече улици, които впоследствие не се възстановяват от поискалите изкопните дейности - фирми, дружества или физически лица.
„Причината е само една и затова ще искам от Общински съвет да направи тези корекции, които не са правени от години. Ще дам като пример разкопаването на улица за различен вид интервенция. В момента се заплаща гаранция в размер на 90 лв. на кв.метър. След като приключат въпросните изкопни дейности, фирмата или поръчителят не възстановява, както е длъжен да го направи, а предпочита да загуби гаранцията в горния размер. Исках да ми направят справка, от която е видно, че себестойността за възстановяването на един квадратен метър с всички необходими дейности е около 200 лева, а гаранцията е, както вече казах 90 лева. И Общината е длъжна след това да възстанови този изкоп. С тези 90 лв. няма как да стане и трябва да се доплаща от местните приходи, което прави още 110 лева на квадрат. А всяка година говорим за стотици такива примери. Всеки сам може да сметне за какви пари става въпрос. Затова после не ни достигат и парите за възстановяване и рехабилитация на уличната мрежа, а ако гаранцията покрива тези възстановителни дейности, тогава нещата се променят. Вече съм разпоредил да се започне изготвянето на точни изчисления и последващите изменения в тези гаранции, които да бъдат представени и разгледани от ОбС на една от следващите сесии в началото на годината", коментира инж.Чимев.
"Това на практика ни лишава от цялостно преасфалтиране, всяка година на 4-5 улици. Аз вече обявих, че през този мандат един от основните ни приоритети ще бъде инфраструктурата, която е зле, не е тайна за никого", допълни инж.Чимев.
Тази седмица започва и проверка на изкопните дейности, които са извършвани от ЧЕЗ, Рила Газ и ВиК и за тяхното възстановяване. На неспазилите заповедта ще бъдат съставени актове в минимален размер от 5 000 лева.