Изложение за 20 октомври, световен ден за борба с остеопорозата
Изложение за 20 октомври, световен ден за борба с остеопорозата / netinfo

 20 октомври е световен ден за борба с остеопорозата, напомнят от РИОКОЗ- Кюстендил. Тази година основен акцент на инициативите е Осмото национално изложение "Живот без остеопороза", чиито инициатор и организатор е пациентската организация Асоциация "Жени без остеопороза", член на Международната фондация по остеопороза - IOF. В Кюстендил изложението ще се проведе на 20 октомври (вторник) от 10 часа в читалище „Братство".

   Пренебрегването на рисковите фактори води до "безшумно" развитие на заболяването и тежки счупвания на костите. Един от признаците на развитие на болестта е снижаването на ръста на болния, свързано с недиагностицирани навреме прешленни фрактури - ето защо не само трябва да знаем за болестта, но и да говорим открито за нерешените проблеми за нейното откриване и лечение, напомнят специалистите.

  В Европа нетрудоспособността, причинена и дължаща се на остеопороза, е по-голяма от тази на раковите заболявания, изключение е ракът на белите дробове. Остеопорозата причинява  по-продължителна  нетрудоспособност от редица хронични неинфекциозни болести - ревматоиден артрит, астма, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести. Остеопоротичните фрактури изискват значителни непреки и скрити разходи -  загуба на професионална продуктивност, отпуски поради фрактури на членове на семейството.

  Между 12 и 20% от получилите тазобедрена фрактура умират в рамките на година, а 80 % от хората с остеопоротични фрактури не са били диагностирани и лекувани за остеопороза и поради това са податливи към бъдещи фрактури.

  У нас след 1 юни т.г. реимбурсацията на медикаментите за лечение на остеопорозата се увеличи от 25 на 50%, но все още трудно преодолима бариера за болните е необходимото изследване на DEXA скенер , което у нас не се реимбурсира - изключение са  много малка част болни след трансплантация и с ендокринни заболявания, но на практика те почти не  ползват тази възможност поради недостатъчната апаратура в страната.

Своевременната профилактика и лечение, ранното откриване на рисковите фактори,  възможностите на болните да получават  адекватни здравни грижи преди първата фрактура се обсъждат сега, по време на многобройните прояви, посветени на Световния ден за борба с остеопорозата.