Хиляди миряни почитат Св. Мина в Кюстендил
Хиляди миряни почитат Св. Мина в Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

Хиляди миряни днес ще запалят свещ и ще се помолят за здраве в най- голямата черква в Кюстендил- Св. Мина. Отец Генади Генадиев посрещаше тази сутрин миряните на входа на храма, като ги ръсеше със светена вода, а те целуваха кръста. В 09, 00 ч. започва тържествената литургия в църковния храм "Свети Мина".
Смята се , че Великомъченик Мина е покровител на болните и помага да се намерят изгубени вещи. До нея има старо аязмо с лековита вода. Възрастните казват, че тя цери главоболие и проблеми с очите.В "Свети Мина " приготвят и курбан, който ще раздадат на миряните, в 12 ч.
Черквата е построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква "Свети Мина" по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква "Свети Мина" взема решение да бъде построен нов храм. Проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата "Свети Александър Невски" в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан. Тя бе ремонтирана с два проекта по програмата "Красива България".
Църквата носи името на Свети Мина Котуански (Фригийски) - християнски светец. Той е египетски воин, служил в град Котуан (Фригия). По времето на императорите Диоклетиан (284-305) и Максимиан (285-305), след тежки мъчения е обезглавен през 300 или 304 г. В Карм Абу Мена, на запад от Александрия) е построена гробница и базилика, които по-късно са разрушени от арабите.

Днес имен ден празнуват всички носещи имената Мина, Виктор, Виктория.