Кюстендил
Кюстендил
Добра жътвена кампания очакват зърнопроизводителите от кюстендилско. Около 400 кг. на дка ще е добивът през тази година. Масово жътвената кампания ще започне след около 4-5 дни, като тя трябва да приключи до 15 август. Част от зърнопроизводителите се оплакаха, че реализацията е трудна заради ниската цена. Около 350 кг. на дка. ще бъде реколтата и от ечемик през тази година.
Зърнопроизводителите се надяват природата да бъде благосклонна по време на жътвената кампания, защото в кюстендилско няма изградени сушилни и при едни по продължителни дъждове ще забави прибирането на реколтата.

” Първоначално сушата си оказа влиянието, но имаше такива притеснения, че няма да има нормална година. След това навакса пролетта. За сега посевите са добри. Реализацията е трудна работа от гледна точка на това, че цените са почти закотвени от 25- 30 ст. Там се движат нещата, вече е въпроса е показател на пшеницата. Вътрешен пазар почти няма и ние разчитаме на износ за Гърция”, заяви Валери Йовев.
Той обясни, че в кюстендилско няма обединение между зърнопроизводителите и те поотделно търсят начин да реализират продукцията.
 
„Реализацията е лесна, но вече цената е от значение. Поне минимум 300 лв. на тон трябва да бъде, но това не зависи от нас. В Югозападната част обикновено е за Гърция. Тук е най- близко за транспорт, поне аз де, за колегите не знам. Има и вътрешен пазар. По качествената пшеница отива за хлебна иначе фуражната отива за Гърция”, каза зърнопроизводителят Росен Йосифов.