Деца с интелектуални затруднения ще се включат в Лагер за детско участие
Деца с интелектуални затруднения ще се включат в Лагер за детско участие / Дарик,архив

Две деца от Кюстендил с интелектуални затруднения ще се включат в Лагера за детско участие, организиран от Национална мрежа за децата (НМД) в село Гергини, Габрово.

Четиринайсет годишната Станислава и осемгодишният Асен живеят в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и лица с умствена изостаналост „Сияние" в Кюстендил, управляван от Фондация „Сийдър". За първи път потребители на Центъра ще се откъснат от него за повече дни и ще участват в подобна инициатива. Двама професионалисти от екипа на „Сияние" ще придружат децата.

„Това е основната цел на „Сийдър" - да постигне пълна социална интеграция на децата и младежите с интелектуални затруднения. Наясно сме, че няма да се случи за ден, но трябва да се прави поне по една стъпка всеки ден. Мястото на тези деца и млади хора не е зад стените на големите институции, а навън, сред връстниците им. Благодарни сме на НМД за положителния отклик и за възможността потребителите ни да упражняват основното си човешко право да бъдат част от обществото и да се чува гласът им", каза г-н Марк О"Съливан, Председател на Борда на директорите на Фондация „Сийдър".