9- ти септември
9- ти септември / Влади Владимиров
Антифашисти и социалисти отбелязаха в Кюстендил 73- та годишнината от Девети септември. Те поднесоха цветя на паметниците на Стоян Лудев, Харалампи Аничкин, Никола Въжаров, Димитър Благоев и други, подредени в двора на музея, както и пред паметната плоча на Димитър Каляшки пред общината в Кюстендил и на паметника на Тодор Ангелов-Божаната.

9- ти септември
netinfo

9- ти септември
netinfo

„Преди 73 години на тази дата се сложи началото на народно- демократичното управление. Всички си спомняме за безплатното образование и здравеопазване и конституционното право на труд за всички български граждани.Все по-малко остават белите глави, които си спомнят за 9 септември, но все повече ще стават сърцата, които ще търсят истината за този ден. Младите днес трудно могат да си представят всенародното ликуване преди 72 години", каза Севделина Демиревска, председател на областната структура на БАС - Кюстендил и член на Националния съвет на БАС.

Светла дата, която ще пребъде през вековете”, допълни Емилия Васева, председател на общинската организация на БАС, която припомни в слово историческите събития.

9- ти септември
Влади Владимиров

Над 50 социалисти и антифашисти уважиха официалното отбелязване на 9- ти септември в Кюстендил, сред тях и лидерът на БСП- Кюстендил Росен Раденков.
Много хора, в определен смисъл жадуват да се върне този период, но той няма никак да се върне. По- младите няма как да разберат нещата. 1944- 1990 е време подем във всички насоки. Още толкова време няма да можем да развалим, това което е изградено през този период.
БСП, с почитането на този празник- 9 септември, освен че имаме една отговорност към една историческа истина, но и в този ден потвърждава своята антифашистка позиция и се обявяваме срещу авторитарните режими на управление”, заяви пред  Дарик Раденков.
„България е лишена от историци, които  да застанат извънпартийно и да представят реално картината и това да се изучава от учениците. Тези хора не са загинали само за нас социалистите, а за всички българи. Трябва да вземем пример от едни македонци, които от чистачката до президента си имат една история, макар и измислена”, каза още лидерът на БСП в Кюстендил.
 
 
Дарик- Кюстендил