/ Дарик,архив
Пролетното време през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. Пожарната в Кюстендил, отчита рязко увеличение на пожарите всяка седмица.

Пожари унищожиха сгради, гора и овощни градини в кюстендилско (СНИМКИ)

Въпреки редицата предупреждения на служителите от пожарната и съставените актове за административни нарушения, продължава паленето на отпадъци и сухи треви, водещо до сериозни последици  за горския, полски  и жилищен фонд.  
За последната седмица от 11 до 19 март са възникнали 10 пожара с преки материални загуби и 60 пожара без преки материални загуби.

Съставени са 7 акта по ЗМВР за установяване на административни нарушения, за изгаряне на сухи растителни отпадъци. Причините за възникване на пожарите отново е небрежност при боравене с открит огън /за 62 бр. от пожарите/.   

15 пожара за ден, щети не са допуснати

При възникналите  пожари с материални загуби са унищожени 10 дка широколистна гора, сгради с площ 200 кв.м, 2  фургона и 15 кв.м покривна конструкция. РДПБЗН-Кюстендил, отново напомня и ПРИЗОВАВА  за спазване на  основните правила за пожарна безопасност:

- абсолютно е ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)    паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;
- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.


Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв. При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.