/ СКГ Велбъжд
Над 250 гимнастички от 18 клуба и 5 държави изпълниха със стил и съдържание 39-то издание на международния турнир по художествена гимнастика Кюстендилско лято 2019 г., организиран от клуб Велбъжд.

250 гимнастички на 39-то Кюстендилско лято

Специални статуетки получиха кметът Петър Паунов, който и откри турнира, и създателката на кюстендилската школа по художествена гимнастика Райна Афионлиева, по повод 40- та годишнина от нейното пристигане в града.

Специални гости на турнира бяха кюстендилката Таня Стоянова, която изведе българския ансамбъл до бронзовите медали на Олимпиадата през 2004 година, а сега е директор на Националната база Раковски, деятелката Филка Раденкова, националният състезател при жените Вая Драганова. Главен съдия на турнира бе Марияна Пищалова, а секретар Мая Максимова.

СКГ Велбъжд

СКГ Велбъжд

Димитра Лефтерова и СКГ Велбъжд

Димитра Лефтерова и СКГ Велбъжд

Клубът домакин Велбъжд бе представен от 70 гимнастички. Международното участие бе от Англия, САЩ, Белгия, Северна Македония. Състезателките бяха на възраст от родени 2014 година до жени, в 3 категории- А, Б и Б лайт.

Призът Мис турнир бе присъден на бившата състезателка на кюстендилския клуб Биляна Везирска, наградата осигурява по традиция Васил Шишков.

СКГ Велбъжд

„Благодаря на Община Кюстендил и на БФХГ, както и на всички спонсори, родители и приятели, които направиха този турнир възможен. И както кметът Петър Паунов каза по време на откриването, нашият турнир е „Черешката на тортата”, каза за Дарик председателят на клуб Велбъжд Валя Машова.

Официален фотограф на турнира бе Димитра Лефтерова. Тя публикува много хубави снимки от турнира на фейсбук страницата си и написа, следното:

„Не бях идвала в Кюстендил досега. Не можах да видя много, но малкото което успях е пленяващ малък град с голяма история, със стари къщи от началото на миналият век, с красива природа, райско кътче от нашата родина, с топли и радушни хора, хубави като зрели кюстендилски череши, но с твърда костилка отвътре. ………39 години история на художествената гимнастика на място, където човек не само може да види картина, като тази която споделям с вас, картината е рисувана 1969 от художничката Ц.Данчова-Жанова и на нея е Голямата МАРИЯ ГИГОВА, на това място човек може да усети и да види какво сме дали ние на световната художествена гимнастика, защото много от световно известните ни гимнастички са тръгнали от тук.

СКГ Велбъжд

Много талантливи деца и сега тренират в СКХГ"Велбъжд". Прекрасни деца, които като ги гледаш как играят и ти спира дъха. Един ден някои от тези деца ще отидат да прославят страната ни по света и да покажат как това се прави…….. А светът ще се изправи на крака, ще аплодира и удивен ще казва - Боже, какъв феномен са това българските гимнастички.".

И ако случайно светът може да надникне къде това са се научили да го правят, то още по-удивен ще възкликне - "О, боже, нима е възможно при такива условия да тренирате. О. боже, нима ни каните на турнир във вашата зала...?!", Тогава кюстендилци /същите тези хора, хубави като зрели кюстендилски череши, но с твърда костилка отвътре/, ще се изправят гордо и ще кажат - "Да, ето това са нашите условия.

Ние нямаме голяма, нова градска, спортна зала, където да се отсрамим пред гости от страната и чужбина, но ви каним от сърце и каквото имаме с радост ще разделим с вас!". "Да, това е нашата зала, дори килимът ни е от две години, скромно е, нямаме места за публиката и пригаждаме наличните условия, но ето тук създаваме нашите феноменални гимнастички".

И така отново има турнир, и децата стягат своите кокове, слагат грима, обличат триката и излизат на терена, за да покажат на света как това се прави. защото нашите деца могат всякак, те могат и в студ, и в жега, и с течащ таван, и в добро, и в лошо. А колко хубаво би било да имат едни отлични условия на работа, както имат много момичета по света.

И тук накрая ставам на крака и бурно ръкопляскам - БРАВО ВЕЛБЪЖД!! Браво за това, че поддържате традициите и историята на българската художествена гимнастика при всякакви условия. Турнир има и ще има още дълги години, благодарение на вашата решителност.

На Кюстендил пожелавам скоро да имат една нова спортна зала, където ето тази картина, сложена в рамка да посреща гостите от света и да им разказва как тук, в този град е създадена част от световната художествена гимнастика”.
Дарик- Кюстендил