110 години от рождението на Веса Паспалеева ще бъде чествано в Кюстендил
110 години от рождението на Веса Паспалеева ще бъде чествано в Кюстендил / netinfo

Тържествено отбелязване на 110 г. от рождението на поетесата Веса Паспалеева ще се проведе в четвъртък от 18:00 ч. в Синята зала на читалище "Братство 1869" . В програмата се предвижда откриване на фото-документална изложба, посветена на живота и творчеството на Веса Паспалеева, слово за поетесата, рецитал по нейни стихове и др.

На 5 март  читалище "Братство 1869" ще обяви и резултатите от Първия национален поетичен конкурс за деца, носещ името на именитата кюстендилска поетеса.

 Веса Паспалеева е родена в Кюстендил на 3 март 1900 година в дома на видния общественик Владимир Караманов. От най-ранна възраст тя обиква словото, чрез приказките и песните - пети и разказвани в дома й, а това по-късно оказва много голямо влияние за поетичното й формиране. Първото си стихотворение написва на 10 години. Сред най-популярните й книги са: "Бащина земя", "Веселото овчарче", "Медна свирка", "Чудното прозорче", "Хитрото мишленце" и много други. Веса Паспалеева е автор на 27 книги със стихове и приказки, носител е на международната награда "Андерсен" през 1980 година.