Живущите в опожарения от психично болни вход с отворено писмо към институциите
Живущите в опожарения от психично болни вход с отворено писмо към институциите / Darik News, архив

Отворено писмо до институциите разпространиха чрез социалната мрежа живущите в опожарения вход Г в блок 8 на ул."П. Евтимий", където психично болни запалиха пожар в апартамента си на 6-я етаж.

„Ние, потърпевшите от пожара на "П.Евтимий"-8-Г, отправяме своите топли благодарности към всички огнеборци, които ни спасиха от огнения ад! Тези истински и силни мъже часове наред се бориха с огнената стихия и обгрижваха, като малки деца тези, които бяха останали затворени в жилищата си. Дълбок поклон пред вас, момчета и нека Бог да е с вас!!!”, пише домоуправителят Ваня Цонева. Тя отправя благодарности и към кмета Иво Димов за неговата загриженост и съпричастност

„Отправяме своя крещящ ЗОВ ЗА ПОМОЩ към всички институции, които имат правомощията и компетентността да разрешат многогодишния ни проблем със семейството психично болни! Какво трябва да се случи, за да стане ясно, че тези хора трябва ТРАЙНО да бъдат настанени в подходящо заведение? Многократно сме се обръщали и към съд и към прокуратура! Резултатът винаги е бил краткотрайният им престой в Болярово! И после ужасът и страхът започват отново и пак, и пак, и пак ... Това е грешно и дори престъпно и за самите болни и за всички нас! Нека предварително се вземат мерки, за да не се налага един ден да идваме при вас и да ви питаме - къде бяхте, когато ние с всички средства се молихме за ПОМОЩ”, пише още в отвореното писмо.

Междувременно в групата Димитровград на социалната мрежа се появи идея за благотворителна кампания в помощ на младото семейството с малко дете, чието жилище на 7-я етаж изгоря в пожара и са настанени в общински апартамент. Ева Дянкова пише: „Възможно ли е да се направи кампания за подпомагане на семейството- пари, дрехи, уреди, детски принадлежности, строителни материали, мебели. Димитровградчани сме състрадателни и обичаме да помагаме. И ако може тази кампания да се осъществи преди настъпването на зимата.”

На апела й реагираха от местната фондация „Подари усмивка”, които са се свързали със семейството, за да уточнят какво им е необходимо. Съпричастност заявява и Кремена Христова: „Мъжът ми се занимава със строителство и ще помогнем с ремонтните дейности, боя, тапети и т.н.”

 

Веселина Табакова поема ангажимент да предложи на всички местни танцови състави да призоват отново гражданите на площада в неделя на "Хора за хората" за събиране на средства. Готовност да изпратят колети и дрехи и да се направи пункт за събиране на необходимото, заявяват също в групата. Очаква се в близките дни от фондация „Подари усмивка” да съобщят още информация за инициативата.