Започва дезинсекция срещу огнища на нодуларен дерматит в Димитровград
Започва дезинсекция срещу огнища на нодуларен дерматит в Димитровград / Darik News, архив

За дезинсекция заради възникналите огнища на заразен нодуларен дерматит по животните в периода от 16 до 21 юни в община Димитровград предупреждават от агенцията по безопасност на храните.

От общината уведомяват кметовете на населените места за предстоящата дезинсекция с цел опазване на пчелните семейства. Третирането на площите ще става в периода от 6 до 9 ч. За да не се допусне отравяне на пчели, пчелните семейства трябва да бъдат затворени до приключване на дезинсекцията, предупреждават от агенцията по храните.

Заразяването с нодуларен дерматит става чрез комари, мухи, кърлежи и др., както и чрез слюнката на заразените животни. Предава се бързо сред животните, но не е опасно за хората, припомнят от агенцията. Първото огнище на болестта беше открито в с. Воден. Установени бяха 9 огнища в 7 населени места в Община Димитровград и едно в Община Хасково. Заразените животни бяха унищожени, а стопаните им- обезщетени с по 1070 лв. за унищожена крава и със 720 - 730 лв. за теле.

В края на април бе първата дезинсекция срещу насекоми, преносители на заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, в община Димитровград и хасковското с. Узунджово, като бе използван хеликоптер.