Великденско фолклорно надиграване
Великденско фолклорно надиграване / DarikNews

Великденско фолклорно надиграване организират днес на централния площад "България" община Димитровград и читалище "Звездица". Танцови колективи от София, Пловдив, Нова Загора, Хасково и Димитровград ще се включат в надиграването, което е с конкурсен характер. Наградният фонд е 1000 лева.

В конкурса за групови изпълнения танцовите формации, които по регламент трябва да бъдат минимум от 12 души, ще изпълняват Джиновско хоро, Дайчово, Копаница, Варненски кючек и Джангурица - всяко до четири минути. Идеята е да представят не само хороводна форма, но и кратки хореографски решения, коментира Антония Иванова от читалище "Звездица". Формацията, която журито класира на първо място, ще получи 500 лв. За втора и трето организаторите на Великденското фолклорно надиграване в Димитровград са предвидили съответно 200 лв. и 100 лв.

Вторият състезателен раздел е за двойки, като всяко изпълнение трябва да е до две минути, а танцьорите ще представят Тракийска ръченица, Пиринско четворно хоро и Шопска двойка.

Възрастови ограничения няма, а критериите за оценка са оригиналност на хореографията, техника, емоционалност, както и използваният реквизит и костюми.

Програмата на Великденското фолклорно надиграване включва и ритуал с великденски яйца, благослов от протойерей Георги Тодев от димитровградския храм "Св. Димитър" и приветствие от кмета на общината Стефан Димитров.