Димитровград, Трети март
Димитровград, Трети март / Дарик радио, Хасково
Националният празник 3 март в Хасково днес ще бъде отбелязан от 11 часа с ритуал по издигане на националното знаме, съвместно с военните от поделение 52740 – Хасково, Духов оркестър-Хасково и Мажоретния състав към „Младежки център“. От 11.15 часа пред паметника на Незнайния воин ще е ритуалът по полагане на цветя и венци.

От 11.30 часа на сцената на пл. „Свобода“ ще има концерт в подкрепа на световната инициатива „Пробуждане с хоро“ с участието на: Представителен фолклорен ансамбъл „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова и фолклорните клубове „Славяни“ с художествен ръководител Мария Бялкова, „Воденица“ художествен ръководител Иван Иванов, „Фъртуните на Мишо“ с художествен ръководител Мишо Кадиев и „Веселие“ с художествен ръководител Надежда Атанасова.

Празничната програма в областния център продължава в 19 часа в Театър „Иван Димов“ с концерт на Камерен оркестър - Хасково. Солист Красимир Тасков – пиано, Диригент Цанислав Петков. В програмата: произведения от М.Големинов, А.Атанасов, Кр.Тасков.

1000 български знаменца ще бъдат раздадени на националния празник в Димитровград, съобщават от общината. Тържественото отбелязване на 141-та годишнина от Освобождението на България ще е на площад “България” от 10 часа. Програмата включва издигане на националното знаме, приветствия на официалните лица и шествие до паметната плоча на Освободителите, където ще бъдат поднесени венци и цветя. По традиция върху фасадата на 14-етажното кметство в Димитровград отново е спуснат 30-метров трибагреник.

Тържествено честване на 3 март в Харманли ще започне с молебен за българския народ в църквата „Св. Атанасий“. От 11-30 часа пред Руския паметник там е предвиден ритуал по издигане на знамето на Република България. Слово на кмета Мария Киркова и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите включва програмата.

В Свиленград националния празник ще бъде отбелязан на площад  „5 октомври” с тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя. Началото е от 11 часа, съобщават от общинската администрация.