В болницата на Димитровград не предвиждат съкращения
В болницата на Димитровград не предвиждат съкращения / DarikNews

В общинската МБАЛ „Св. Екатерина” на Димитровград за 2015 г. не се предвиждат съкращения, посочи на пресконференция днес заместник-управителят д-р Валентин Палашев. Целта ни е да стабилизираме болницата и да я върнем на позициите, които загуби в последните няколко години, а това става с хора и специалисти, коментира той.

Около 3.5 млн. лв. са задълженията на МБАЛ „Св. Екатерина”, като най-голям от тях имат тези към доставчици на лекарства и консумативи, които са в размер на около 2 млн. лв., посочи той. Малко преди началото на 2015 г. от фирма, доставчик на лекарства, са наложили запор на сметките, заради 300 000 лв. задължения, призна днес д-р Палашев. Той благодари на кмета Иво Димов, който помогнал за благоприятното разрешаване на кризисната ситуация. За всички стари задължения имаме подписани споразумения за разсрочване и погасителни планове, някои от вноските обаче, са били забавени и така се стигна до тази ситуация, обясни днес д-р Палашев.

 

Към момента болницата дължи на персонала си по около половин заплата забавени плащания. За да увеличи приходите си болницата, която е търговско дружество, трябва да увеличи дейността си и само тогава имаме шанс да изплатим старите задължения и да разполагаме с достатъчно средства за ритмично изплащане на заплатите, коментира още д-р Палашев. Той бе категоричен, че една общинска болница трудно би могла да се справи без помощта на общината в подобна ситуация.