Събориха стълбите до Водната кула в Димитровград
Събориха стълбите до Водната кула в Димитровград / DarikNews

Едно от емблематичните за Димитровград места- стълбите до Водната кула, вече е в историята. Рано тази сутрин те бяха разрушени от багер. На пресконференция преди седмица кметът Иво Димов увери, че събарянето на стълбите е планирано за по-късен етап от строежа на новото кръгово край кулата, тъй като към момента жп надлезът на бул. Трети март все още е действащ и те се използват за пряка пешеходна връзка към бул. Благоев.

Събориха стълбите до Водната кула в Димитровград
netinfo

Тъй като времето сега е много хубаво от фирмата изпълнител на проекта са поискали това да стане по-рано, обясниха събарянето на стълбите от администрацията днес. Че това ще се случи по-скоро от предвиденото, подсказа прибирането на каменните кашпи от него. Те се съхраняват в общинското предприятие „Благоустрояване”, увери кметът Иво Димов. Водих разговори със скулптора Гроздан Грозев за тяхното реставриране и възстановяване, след което ще ги поставим на подходящо централно място в Димитровград, съобщи той. Няма как тези стълби да бъдат запазени, макар че и на мен ми харесват много, но проектът за новото кръгово и новия надлез е един от най-мащабните, които се изпълняват на територията на общината и ще променят облика на града, посочи той.

Събориха стълбите до Водната кула в Димитровград
netinfo

Градината между жп линиите и южния скат на надлеза (т. нар. обръщало) е изградена по проект на арх. Димитър Керанов в периода 1955-1960 г., пише в книгата си „Озеленяване на Димитровград 1948-2003 г.” инж. Гюрга Василева. И разказва: „Денивелацията по скалата се преодолява с две стълбища- в северния и западния край на обекта. За първи път в Димитровград, поради стръмния скат, е приложен методът на залесяване с използване на клеонажи и фашинажи. Дървесно-храстовата растителност е разнообразна. Най-забележителното дърво е лириодендрон, който обаче изсъхва по неизвестни причини преди повече от 20 г. Уличното платно на надлеза е ограничено с жив плет от птиче грозде, а зад него- с фиданки от конски кестен и храсти от юдовото дърво. В продължение на много години за скатовете и градинката се грижи Иван Ангелов, затова и я наричат Ивановата градина. През 1963 г. по предложение на дружество „Есперанто” в градината е монтиран бюст-паметник на създателя на езика Артуро Заменхов, а градината наричат на негово име. Около фигурата е засаден бръшлян, а покрай жп линиите плътен пояс от храсти и 3 реда пирамидална топола.”

Събориха стълбите до Водната кула в Димитровград
netinfo

 

Димитър Керанов е автор и на т. нар. триъгълен сквер пред входа на парк „Пеньо Пенев”, който вече е в историята и на мястото му бе направено новото кръгово.  И тук стълбищата бяха подчертават с красиви каменни вази, а целият сквер- ограден с жив плет.