Свиленград стартира пилотно проект за разделно събиране на отпадъци
Свиленград стартира пилотно проект за разделно събиране на отпадъци / Община Свиленград

Общината в Свиленград  започна събиране на хартиени и пластмасови отпадъци от опаковки директно от домовете на хората със сдействието на специализирана фирма. В пилотния за общината проект са включени живущите на осем свиленградски улици. От началото на юли  на всяко домакинство там е предоставена собствена жълта кофа с вместимост 240 л за събиране на пластмасови и хартиени опаковки. Така хората  могат да разделят сухите отпадъци още на мястото на тяхното генериране. Безплатно ще се събират отпадъците от кофите 2 пъти в месеца по установен график. От домакинствата, които се включат в проекта, се очаква да използват жълтата кофа единствено за изхвърляне на пластмасови и хартиени отпадъци от опаковки, съгласно указанията на залепения за нея стикер. Останалите отпадъци  се събират както досега - чрез съществуващата система за събиране на смесени битови и зелени отпадъци.

Десет дни след старта на проекта се отчитат много добри резултати при първото събиране на  отпадъка от предоставените кофи. 100% от домакинствата са изхвърлили старателно сепариран отпадък от хартиени и пластмасови опаковки с общо  количество 1 600 кг.

Свиленград стартира пилотно проект за разделно събиране на отпадъци
netinfo

При успешна реализация на проекта пред жителите на Свиленград няма да стои изискването да разделят в отделни съдове различните по вид отпадъци от опаковки и други рециклируеми отпадъци, постепенно ще се намали броят на скъпите за обслужване контейнери и ще се събират по-чисти и по-добре сепарирани суровини, коментират от общинската администрация.

Резултатите от нововъведението ще покажат какво количество рециклируеми отпадъци реално се отделят през различните сезони, съпоставяне на количествата отпадъци събрани чрез разделно събиране с общото количество на битовите отпадъци, количеството на рециклируемите отпадъци от даден материал, дела на активното население, което участва в разделното събиране, както и причините за липсата на заинтересованост.

Целите на проекта са повишаване мотивацията и отговорността на гражданите да ползват системите за разделно събиране на отпадъци, получаване на по-чист рециклируем отпадък, увеличаване на  количеството разделно събрани отпадъци и намаляване на количеството на депонираните отпадъци; подпомагане на гражданите в усилията им да съхранят местната природа и възпитание на екологична култура.