/ Дарик радио, Хасково
Спират безплатните електрически колела в Димитровград
101706
Спират безплатните електрически колела в Димитровград
  • Спират безплатните електрически колела в Димитровград
"От края на месец май спира безплатното ползване на електрическите велосипеди в Димитровград, закупени от общината по проект", съобщи на пресконференция заместник-кметът Яшо Минков. По пилотната дейност бяха осигурени 20 модерни колела с три степени на управление, GPS система, която да следи за тяхното местоположение  и бяха оборудвани две зарядни станции.

Димитровград с безплатни електрически велосипеди

Тя приключва на 31 май и това налага безплатното ползване на електрическите велосипеди да бъде преустановено. Предстои след като направи подробен анализ ръководството на общината да вземе решение по какъв начин ще продължи предоставянето им. Яшо Минков днес подчерта, че в света няма подобна система за споделено използване на колела, която да е печеливша.

Пресконференция, Димитровград
Дарик радио, Хасково

От старта на пилотната дейност през септември 2018 г до май 2019 година в Димитровград колелата са били наемани общо 2 255 пъти за 3 388 часа. Целта на разработката бе гражданите да използват алтернативни начини на придвижване в градска среда, както и да се разработи План за градска мобилност, с какъвто Димитровград вече разполага.

По него работиха14 партньори от 8 държави. Над 2 млн. евро бе общата стойност, като сумата за Димитровград бе 150 000 евро, припомни Яшо Минков.

Чуйте го в приложения файл.