/ Дарик радио Хасково
Спешно търсят решение за проблема с наводненията на хасковска улица
101901
Спешно търсят решение за проблема с наводненията на хасковска улица
  • Спешно търсят решение за проблема с наводненията на хасковска улица
Спешен вариант за решение на проблема с наводненията на хасковската улица „Габрово“ при по-силен дъжд търси местният парламент.

Проливни дъждове заляха страната - къде валя най-много? (ОБЗОР)

Това съобщиха на пресконференция днес председателят Таня Захариева и председателят на СГ на ГЕРБ Антон Иванов. Те настояват за сесията в края на този месец кметът Добри Беливанов да внесе докладна с предложение обектът да бъде включен в капиталовата програма.

Жалба от живущи на улицата е била депозирана до Общинския съвет на 28 юни, като хората са изпратили такава до общината още и през месец април. При проливния дъжд вечерта на 1 юни, когато над Хасково се изляха над 62 литра дъжд на квадратен метър, водата на места там е достигнала 2 метра и имуществото в приземните етажи на къщите е напълно унищожено, разказаха днес Захариева и Иванов.

Те съобщиха, че днес са провели поредната среща с ресорния заместник-кмет Велин Балкански в търсене на спешно решение.

Наводнения на ул. Габрово, Хасково
Дарик радио Хасково

И финансови и технически варианти има, категорична бе Таня Захариева. Най-реалистичният и бързо изпълним вариант, според нея и Антон Иванов, е да бъде изпълнен работният проект от 2017 г. за ул. „Габрово”, чиято стойност е около 250 000 лв. и има издадено още през март същата година разрешително за строеж.

Той предвижда допълнителни канализационни клонове, които да улавят дъждовните води в по-високата част, като така се избегне големият водосбор в по-ниската. "Проектът е бил включен в капиталовата програма през 2017 г., но не е изпълнен, а през миналата и тази не е фигурирал в списъка", посочи Антон Иванов.

"Средства в бюджета на общината за изпълнение на обекта могат да се намерят чрез компенсирани проблеми без това да създаде затруднения", коментираха Антон Иванов и Таня Захариева.

Таня Захариева по темата чуйте в приложения файл.