Социалната мрежа се взриви – фейсбук-майки готвят бунт срещу скъпа детска градина
Социалната мрежа се взриви – фейсбук-майки готвят бунт срещу скъпа детска градина / netinfo

Само часове, след като новината, че  таксите за детска градина в Хасково  може да бъдат увеличени с  40 % ,  социалната мрежа  бе залята от недоволството на разгневени майки . Създадена  бе и  специална група  „ Не на увеличаването на таксите за градини „ която за по-малко от час е подкрепена и споделена от близо 300 души .

Майките недоволстват от намерението на кмета на Община Хасково, да внесе докладна записка , с която общинския съвет на следващото си заседание да  гласува вдигане на таксата за посещение на детска градина от сегашните 50,00 лв. на 70,00 лв.

Най-общо аргументите на градоначаника са, че кметството харчи прекалено много пари  за  децата, чийто родители плащат данъци в Хасково, които по закон трябва пък да се харчат за благото на техните деца.

Според коментарите на  родителите в социалната мрежа, това вече е недопустимо. Хората призовават за  бунт пред общината. Ето и част от коментарите в страницата:

„......Как в Ивайловград успяха да обновят до неузнаваемост градината от-до,а тук не могат и немогат да заприличат сградите на прилични градини-проф.кухня си имат,чаршафчета,нови съоръжения на площадките и вс е по проект...и едва ли плащат тези пари,които ни искат тук! „
„......Сега е момента да се обединим за общата кауза.Време е да ни чуят.До кога ще сме чужденци в собствената си държава? „
„.......май е крайно време да направим нещо!До кога ще плащаме луди пари за градини и ясли?В Хасково са най-високите такси.А за какво?-Плащаме за Настоятелство,за консумативи,театри и незнам си какво още...Колко е дохода на едно семейство?Това не се издържа „
Екипът на Дарик направи справка за цената на посещението на дете в детска градина в другите градове на страната . Ако общинският съвет гласува по-високата такса, Хасково ще се окаже най-скъпия град за майките с деца в цяла България, дори с едно рамо пред София. Нашата проверка показа също така, че има градове в страната като Димитровград и Враца например, където посещението на детска градина от децата в предучилищна възраст е на преференциални цени и дори и безплатно .
Ето и  част от градовете и таксите, които се плащат от родителите там за детски градини на месец :

Сливен - 35,00 лв.

Благоевград - 40,00 лв.

София- 60,00 лв

Варна - 50,00 лв

Бургас - 55,00 лв.

Пловдив - 50 лв

Стара Загора- 50,00 лв.

Кърджали- 50,00 лв

Габрово - 10 лв такса + 1,50 на ден - максимално на месец 43,00 лв.

Шумен - 45,00 лв.

Русе - 10 лв. такса + 2,50 лв за ден - максимално на месец - 62,50 лв

Велико Търново - 15 лв такса + 2,00 лв на ден - максимално на месец 59,00 лв

Враца-  за общо песещение - 1,80 на ден- максимално на месец-39,60 лв. -за предучилищна възраст - 1,50 на  ден - максимално за месеца- 33,00 лв.

Перник - 47,00 лв

Кърджали  - 50,00 лв.

Кюстендил- 46,00 лв.

Смолян - 40,00 лв.

Плевен - 45,00 лв.

Димитровград - 56,00 лв , но предучилищната са освободени от такса

Хасково - до сега 50,00 лв, предложение за 70,00 лв.

Ако общинския съвет гласува по- високите такси,  най- вероятно ,те ще влязат в сила от 01.12 .2013 година.

Честита коледа и Весела нова година мили родители!