Семейство от Хасково оцеля по чудо, след като част от къщата им се срути след направен изкоп за нова сграда.

Инцидентът е станал на 26 март, а хората са се настанили при роднини.  

„Вечеряхме с жена си и чухме пукот. Стените започнаха да се напукват. Съпругата ми събра набързо личните вещи и документите преди срутването”, разказа Росен Русинов, собственик на срутената къща, пред NOVA.

От фирмата, отговаряща за строежа, не са дали обяснение за случилото се.

Междувременно започна проверка от смесена комисия, която ще изяснява причините за рухването на стена на къща на ул. "Байкал" в Хасково, съобщи пред БТА временният началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в областния център инж. Пеньо Стайков.

Заповедта за проверката е връчена. Установяват се участниците в строителството, състоянието му и до какъв етап е стигнало, уточни Стайков. Той добави, че РДНСК ще издаде заповед за спиране на новия обект, а техническа експертна комисия ще констатира причините за аварията и дали компрометираната сграда е годна за обитаване.

От Община Хасково уточниха, че в състава на комисията е включен експерт от служба "Контрол по Закона за устройство на територията" в администрацията и че за новостроящата се кооперация има издадени разрешително за строеж и строителна линия.
NOVA и БТА