Свиленград, Трети март
Свиленград, Трети март / Община Свиленград
Пъстро хоро на площада бе кулминацията на тържеството за Националния празник 3 март в Свиленград. Стотици жители и гости на града се събраха днес на площад „5 октомври”, където бе празнична програма, посветена на 141 години от Освобождението на България.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

Паметни моменти от освободителната война и началото на Третата българска държава припомни уредникът от Историческия музей д-р Стефан Димитров.

С едноминутно мълчание и панихида бе почетена  паметта на героите, пожертвали живота си, за да я има днес България.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите във войните от община Свиленград от народния представител Никола Динков, Общински съвет и Общинска администрация, представители на политически партии, Исторически музей, НЧ „Просвета- 1870”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Лайънс клуб „Свилена”, Руски клуб „Съотечественик”, училища, Спортен клуб  „Изида”, Мотоклуб „Южни братя”, Обединени пенсионерски клубове, граждани.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

В богатата програма участваха възпитаници на ПГССИ „Христо Ботев”, Духов оркестър „Костадин Манов”, Мажоретният състав на Свиленград, Хор на малките, Детски танцов състав „Свиленче” и Танцов състав „Илинден”.

Свиленград, Трети март
Община Свиленград

Празничните инициативи на общината продължават и утре с две спортни събития, които ще се проведат в Спортната зала от 10 часа – турнири по шахмат и бадминтон за Купа „3 март”.

В навечерието на националния празник се проведе и традиционният турнир по футбол за Купа „3 март”.

По-рано в Общинската библиотека бе представен сборникът „Занаяти и търговия. Социално-икономическо развитие на тракийските земи”, научно издание на Историческия музей.

Специално за празника в Свиленград гостува хорът на космическите гласове „Ваня Монева”, който плени публиката в залата на НЧ „Просвета 1870” с патриотичния концерт „С България в сърцето”.