РЗИ-Хасково проверява ваксина ли парализира 2-годишно дете
РЗИ-Хасково проверява ваксина ли парализира 2-годишно дете / Darik News, архив

Поставяне на пневмококовата ваксина „Симфлорикс” е довело до парализа на дясната половина на тялото на 2-годишния Виктор от димитровградското село Брод, разказват във фейсбук страницата „За и против задължителните ваксини” родителите му. Според написаното от тях момченцето им е било докарано с линейка, в критично състояние в неделя 20 март, в хасковското спешно отделение, след което родителите са го завели в Пловдив.

Детето действително е било докарано в сложно състояние в хасковското спешно в неделя следобед и прегледано от лекарка, която констатирала вирусна инфекция и го насочила към инфекциозно отделение. Преди това е била предприета консултация с националния консултант по детска неврология проф. Иванов от Пловдив, който препоръчал лечение в Хасково. От местното инфекциозно отделение уверяват, че два дни по-късно състоянието на малкия Виктор е овладяно и не отговаря на истината написаното в социалната мрежа, че е на командно дишане и причина за здравословния проблем е ваксината. По здравния картон на детето третата игла е поставена на 10 март, а усложнението е възникнало 10 дни по-късно. В деня на имунизацията детето е било с температура, което може би е зародишът на проблема, коментират медици.

По случая РЗИ-Хасково е започнало проверка, която ще даде отговор на въпроса коя е причината за усложненото здравословно състояние на 2-годишното дете.