Кметът на Димитровград Иво Димов и заместникът му Яшо Минков
Кметът на Димитровград Иво Димов и заместникът му Яшо Минков / Дарик радио, Хасково
Приложение за смартфони ще прави Димитровград по проект
100024
Приложение за смартфони ще прави Димитровград по проект
  • Приложение за смартфони ще прави Димитровград по проект
Безплатно мобилно приложение за смартфони с информация за забележителностите в региона, туристическите атракции, маршрути, паметници и полезна туристическа информация ще разработи по проект община Димитровград. Кметът Иво Димов съобщи след заседанието на Комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014-2010, че по нея ще бъдат финансирани и двата подадени от димитровградската администрация проекта, които са на обща стойност над 2 млн. лв. И за двата Димитровград ще си партнира с община Узюнкьопрю, Турция.

Безплатното мобилно приложение за смартфони е по проект„Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – ATTRACTIVEness“ по приоритетна ос „Устойчив туризъм“ на стойност 966 101 лв. Основната предвидени по него в Димитровград дейност е преустройство и изграждане на пространства за отдих в централната градска част- зад блок 1 на булевард „България“. Предвижда се запазване, подобряване и увеличаване на зелената система там, осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение и социализирането им, икономия на енергия от подмяната на старите осветителни тела и въвеждането на енергоспестяващо улично осветление, както и паважна алейна мрежа, изграждане на обособена открита детска площадка, площадка за стрийт фитнес, дървена беседка и пейки, видеонаблюдение и нова декоративна растителност.

Вторият проект е по приоритетна ос 1 „Околно среда“ и мярката за предотвратяване и смекчаване на последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия. 1 165 915 лв. са средствата, а сред предвидените дейности са изготвяне на анализи за подготовка на карта за опасностите от наводнения в трансграничния регион, създаване и обучение на група от доброволци и закупуване на нова високоспециализирана машина за почистване коритата на реки, канали, дерета, канавки и други пътни съоръжения.

Кмета Иво Димов чуйте по темата в приложения звуков файл.