/ Президенство
Финансовото осигуряване на Въоръжените сили трябва да се изразходва прозрачно, смята той
"Финансовото осигуряване на Въоръжените сили трябва да се изразходва по възможно най-добрия начин - ефикасно, ефективно, прозрачно. Армията изостана години наред в своето финансиране.

Президенство

Президенство

Проблемите, които трябва да се решават са много и затова е важно всеки лев да се изразходва прозрачно и да води към отбранителни способности". Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след като наблюдава демонстрирането на способности на Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие „Strike Back 21“.

Президенство

Събитието се проведе на полевия учебен полигон „Корен" край Хасково, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът поздрави военнослужещите, участващи в учението, за демонстрираните способности, координация, взаимодействие и висока подготовка.

Президенство

„Това учение показа мотивация, планиране на изключително високо ниво и най-вече провеждане с много стройна организация по комуникация, координация и управление в сложна среда“, посочи още Румен Радев.
 
Президенство


Държавният глава поздрави и ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Командването на Сухопътни войски и командването на 2-ра механизирана бригада за проведеното тактическо учение и го определи като много успешно предвид сложния смесен състав.

Президенство

„Български, гръцки и румънски военнослужещи действаха в реално време при интензивен огън и маньовър. Това говори, че Българската армия може да действа ефективно в сложна тактическа обстановка и в международна среда“, подчерта президентът.
 
Президенство


Темата на тактическото учение на „Strike Back - 2021“ беше „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“. В него участваха близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника, както и бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски“.