Димитровград, Център за интегрирани социални услуги
Димитровград, Център за интегрирани социални услуги / Дарик радио, Хасково
Почасови социални услуги в домашна среда предостави на 100 нуждаещи се създаденият по проект в Община Димитровград Център за интегрирани услуги. Близо 500 000 лв. бе стойността на проекта, който продължи 2 години и приключва през декември, отчетоха днес на заключителна конференция от екипа.
 
70 са били назначени с трудови договора за длъжностите „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”. В момента почасови услуги се предоставят на 64 потребители от 47 асистенти и домашни помощници.
Интегрираните услуги са определени индивидуално за всеки потребител, след изготвена оценка, като бяха включени и подкрепящи от медицинска сестра и психолог, посочи ръководителят на проекта Тамара Димитрова.

Димитровград, Център за интегрирани социални услуги
Дарик радио, Хасково

Този тип социални услуги ще продължат и следващата година с държавно финансиране за асистентите и домашните помощници, като определената за всяка от общините сума ще е ясно с приемането на републиканския бюджет, посочи днес директорът на РД „Социално подпомагане“-Хасково Стефан Манахилов.

Димитровград, Център за интегрирани социални услуги
Дарик радио, Хасково

Като ефективен и полезен определиха Центъра за интегрирани услуги потребители. Те поискаха заплащане за асистентите в размер на поне минимална работна заплата, стриктен график за специализирания транспорт, както и включването на рехабилитатор към подкрепящите услуги.