От протеста на МБАЛ Св. Екатерина: Обричат ни на фалит!
От протеста на МБАЛ Св. Екатерина: Обричат ни на фалит! / Darik News
От протеста на МБАЛ "Св. Екатерина": Обричат ни на фалит!
79062
От протеста на МБАЛ "Св. Екатерина": Обричат ни на фалит!
  • От протеста на МБАЛ "Св. Екатерина": Обричат ни на фалит!

Ако няма промяна в методиката за финансиране на общинските болници димитровградската МБАЛ „Света Екатерина" е обречена на фалит. Това заявиха на професионалния си празник днес управителят д-р Матей Матеев и заместникът му д-р Валентин Палашев. 220-те заети в болницата се присъединиха към символичния протест днес. Без да рекъсват работа те закачиха на ревера си лентички с надпис „Аз протестирам!" 50 лекари, 100 медицински сестри, 50 санитари и 20 души помощен персонал е екипът на общинската болница в Димитровград.

Докато преди се говореше, че парите ще вървят след пациента, от тази година се въвежда бюджет, т.е. връщаме се на положението, което беше по времето на социализма, коментира управителят д-р Матей Матеев. 

От протеста на МБАЛ "Св Екатерина" Обричат ни на фалит
netinfo

За 2014г. МБАЛ "Св. Екатерина" е получила около 2 700 000 лв. по клинични пътеки. Задълженията й надхвърлят 3 млн. лв. Бюджетът за тази година е с 10 % по-малко, спрямо миналогодишния, което е крайно недостатъчно за издръжката и работата на болницата, при положение, че само фонда за заплати е 190 000 лв. месечно, коментира още той.

На 20-то число от месеца вече сме достигнали предвидения бюджет. Това означава ли, че за останалите 10 дни болницата трябва да затвори и да връщаме пациенти, посочи и заместник-управителят д-р Палашев. По думите му това, което се прави, е „недомислица, а не реформа в здравеопазването".