От понеделник социалните ще раздават паричните помощи на засегнатите от пожарите в Тополовградско
От понеделник социалните ще раздават паричните помощи на засегнатите от пожарите в Тополовградско / netinfo
21 домакинства от тополовградските села Присадец, Радовец и Филипово са останали без дом, след огнената стихия в неделя и понеделник. Всяко едно от семействата ще получи еднократна помощ от Фонд „Социално подпомагане” в размер на 1000 лв.

Това обясни днес Стефан Манахилов от Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Хасково, който уточни че данните са констатирани при обход на бедстващите села служители от социалната дирекция в Тополовград. Описанието на щетите е направено в присъствието на представители на Община Тополовград и Гражданска защита.

Към момента около 30 семейства са със частично пострадали домове. Те ще получат максималният размер на еднократна помощ по чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане- 275 лв.

Предстои на всички да бъдат доставени пакети с храна.

Паричните средства ще бъдат изплащани на пострадалите при пожарите най- късно от понеделник. Парите ще бъдат раздавани на ръка лично на хората.

Обхода на селата ще продължи, обясни Манахилов и уточни, че не е ясно колко човека ще получат помощи, тъй като подаването на молби продължава. Все още за подпомагане кандидатстват хора, които са се евакуирали по време на пожарите и сега се връщат по домовете си.