Общинският съвет в Димитровград със сесия от 6 точки
Общинският съвет в Димитровград със сесия от 6 точки / DarikNews

Най-кратката си редовна сесия през този мандат ще проведе на 27 август общинският съвет в Димитровград. Само 6 са докладните в проекта за дневен ред, утвърден от председателския съвет. Част от тях председателят Стефан Димитров определи, като предизборни с мотива, че се внасят сега, без да следват трайни политики. Може сесията да бъде и закрита, за да приключи по-бързо и да няма популистки изказвания, коментира той. За пример посочи докладната, с която се предлага футболните клубове на селата Радиево и Горски извор, които участват в аматьорската група, да получат по 2 000 лв.

Сред важните докладни е тази за издаване на общинска гаранция за задълженията на болницата „Св. Екатерина” по договор за банков кредит в размер до 750 000 лв. Това на практика означава, че обричаме болницата да вегетира, тъй като тези средства са крайно недостатъчни, за да решим проблема с дълговете й, които са около 3 млн. лв., коментира Димитров. Искаме да имаме болница или тя да си плати на няколко фирми задълженията?, попита реторично той.

Управител на друго общинско дружество- „Общинска охрана”, ще избира в четвъртък местният парламент. Единственият явил се на конкурса през юли кандидат е настоящият ВрИД Живко Делчев, който е обявен от комисията за спечелил.

Последната докладна е отчет на комисията за предоставяне на еднократно финансова помощ за новородени за периода от януари до юли тази година. По една минимална работна заплата са получили 87 семейства, като сумата е в размер на 31 320 лв. 90 са били подадените до комисията заявления, като в два от случаите не е било спазено изискването поне единият родител да има постоянен и настоящ адрес на територията на общината, а в един от случаите- критерият новороденото да е с постоянен и настоящ адрес на територията й.

Докладна за монтиране на пътни знаци за ограничение на скоростта в 8 от селата на общината- Длъгнево, Бряст, Здравец, Черногорово, Воден, Светлина, Бодрово и Райново и друга- за ПУП- план за застрояване на частен поземлен имот в местността Голата чука фигурират още в дневния ред.

 

Последната за мандата сесия на местния парламент в Димитровград ще е в седмицата преди 24 септември, за да могат да бъдат легитимно избрани кметове и наместници в селата, където настоящите ще бъдат кандидати и в предстоящите на 25 октомври местни избори, уточни Стефан Димитров.