Незаконно тържище за животни в Хасково
Незаконно тържище за животни в Хасково / netinfo

Нерегламентиран пазар за животни е установен от органите на Регионалната ветеринаро-медицинска служба в Хасково. Той се намира в близост до законния животински пазар. Търговци, които не се допускат там, заради липса на регистрация и документи, сами се нанасят на поляните около тържището.

РВМС търсят съдействието на полицията, особено след като беше установено ново огнище на птичи грип в Турция, на 100 километра от границата с България. За първи път в европейската част на Турция и толкова близо до нашата страна възниква огнище на заразата, коментира пред Дарик, директорът на РВМС доктор Читов.

Ще се вземат всички необходими мерки за предпазване, като най-важната е, стопаните по селата да затворят птиците в дворовете си. Имменно в частен двор е възникнало огнището на птичи грип в Турция. Селото се намира в близост до р. Марица и най-вероятно птиците на стопаните са пуснати извън двора и са се заразили при контакт с диви птици. 22 кокошки от това стопанство са загинали от заразата и още 16 са унищожени от ветеринарните власти.