Мъртви египетски лешояди намерени в Източни Родопи
Мъртви египетски лешояди намерени в Източни Родопи / netinfo

Два мъртви египетски лешояда са намерени преди седмица в района на Източните Родопи, съобщават от регионалната екоинспекция. Все още не са известни причините за тяхната смърт, а от инспекцията напомнят за случай преди години, също за мъртви египетски лешояди, като тогава е било установено, че птиците са били отровени.

Въпреки забраната за използване на отрови, продължава да се регистрират случаи, при които недобросъвестни местни жители поставят в труповете на умрели животни за борба срещу вълците. Често обаче жертви на тези действия стават хищните птици, предупреждават от инспекцията.

Нейни експерти са взели участие в подхранвания за лешояди, извършени миналата седмица в Източни Родопи. Храна за лешоядите е била изнесена в района на язовир “Кърджали”, но хищни птици от този вид не са били наблюдавани. Вместо това са установени най-едрите вранови птици, включени в Червената книга на България – гарвани гробари.

По поречието на река Арда и язовир Боровица са били наблюдавани и други видове дневни грабливи птици, защитени от закона за биологичното разнообразие. А по скалите над река Дъждовница са открити гнезда на черен щъркел.