Коледен базар по виенски за първи път в Свиленград
Коледен базар по виенски за първи път в Свиленград / Община Свиленград

Коледен базар по виенски откриват в 11 ч. днес с участието на Славка Калчева в Свиленград. За целта общината закупи 11  дървени къщички, които са разположени на главната търговска улица - бул. „България”. Свиленградският коледен базар ще съчетава традициите на Виена с типично българските. В украсените коледно къщички ще се предлагат сладки и солени кулинарни изкушения, виенски топъл пунш с аромат на канела, захаросани плодове и австрийски коледни лакомства, типични местни хранителни изделия и вина, специалитети от месо, хлебни,  тестени  и сладкарски произведения, ръчно изработени коледни и елхови украшения от натурални материали, ароматни свещи, коледни подаръци, играчки и сувенири от чиста вълна и  естествена кожа, изделия от гъши пух, традиционна битова троянска керамика и други.

За благотворителни цели община Свиленград предоставя една от къщичките, в която от училища, детски заведения и неправителствени организации ще могат да предлагат свои коледни и новогодишни украси и картички в подкрепа на избрана от тях кауза.

 

Коледният базар се организира за първи път в Свиленград по идея на кмета Георги Манолов, като партньори на общината са Австрийското търговско представителство, австрийски и местни фирми, информират от администрацията. С амбицията той да стане ежегоден. Тази година той е част и от програмата на общината за зимните празници, която стартира преди ден с откриване на изложбата „Коледа в Тракия” в историческия музей на Свиленград. Програмата продължава до 27 декември, като включва различни инициативи и участието на местни танцови, певчески, спортни и фолклорни състави. Сред гостите са Славка Калчева, Надя Казакова и Милко Калайджиев.