Кметът на Димитровград посреща инвеститори. Предлага бившия ПЕК
Кметът на Димитровград посреща инвеститори. Предлага бившия ПЕК / DarikNews

С немски инвеститори, които проявяват интерес към терени между Димитровград и Хасково, както и на територията на Димитровград, се среща днес кметът му Иво Димов. Това обяви той на пресконференция, като не даде повече информация за фирмата и сферата й на дейност, тъй като потенциалните инвеститори пожелали конфиденциалност. Ясно е само, че става въпрос за производство, както и че димитровградският градоначалник ще предложи списък с подходящи терени. Сред тях е и бившият ПЕК, с чиито собственици той се е срещнал вчера. Със сина на собственика- Джихан Йешил обсъдихме три възможни варианта за съживяване на предприятието, приватизирано преди около две десетилетия, което от тогава пустее, посочи кметът Иво Димов.

Първият вариант предвижда отдаване на цялата площ от 64 декара или на части от нея под наем, вторият е продажба на бившия комбинат или части от него при заявен инвеститорски интерес и третият е възстановяване на част от производството- багренето, коментира днес Иво Димов. При третия вариант обаче, ще са необходими сериозни инвестиции за възстановяване на пречиствателната станция, както и на част от производствените халета. От турската текстилна фирма са поели ангажимент в 3-месечен срок да разчистят терена и приведат част от базата в използваем вид, като за целта е необходимо да бъде предприет ремонт на покрива в южната част над 6 от халетатата, обясни Иво Димов.

Кметът на Димитровград посреща инвеститори Предлага бившия ПЕК
netinfo

През този период общината ще се опита да бъде посредник и да намери потенциален инвеститор, за да се използва реално сградата на бившия ПЕК. Ако не успеем в това, собствениците му ще изготвят план с конкретни параметри за възстановяване на част от производството и ако успеят да намерят средства, има шанс част от предприятието, към което голяма част от димитровградчани, в това число и аз, имат сантимент, отново да заработи, увери кметът на Димитровград.

Днес той посочи още, че през всички години Йешил плаща навреме задълженията си към общината като данъци и такси, както и за охрана и поддръжка на сградите. Годишно те възлизат на около 100 000 лв. Коментирахме, че няма икономическа логика всяка година да дават тези средства, а теренът да пустее, коментира още Иво Димов. Той увери, че подобни срещи предстоят и за други сгради и терени в община Димитровград. Сред тях обаче не е недостроената поликлиника на бул. Благоев. Сградата е проектирана с тази цел и е много трудно да се намери друго приложение, аргументира се Иво Димов.

По отношение на планирания от чуждестранни инвеститори логистичен център край гара Димитровград-Север и закупуването на общински терен от 184 дка там кметът посочи, че още в края на миналата година от НКЖИ са декларирали подкрепа за проекта и се надява през тази да стартира реалната му реализация.

 

Това, което се опитвам, е да внуша на всеки един потенциален инвеститор сигурност и съм готов да съдействам на всички нива, категоричен бе Иво Димов.