Как да гласуваме с новата бюлетина (ВИДЕО)
Как да гласуваме с новата бюлетина (ВИДЕО) / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

На евровота за пръв път ще се гласува с последователно номерирани бюлетини, подредени в кочани. Гласът ни ще бъде валиден само ако поставим „Х" или „V" в квадратчето с номер пред избраната от нас партия, коалиция или независим кандидат.

Всяка бюлетина има два съвпадащи номера, които се откъсват. Преди гласуването секционната комисия откъсва бюлетината от кочана, където остава единия от двата номера, и я подава на избирателя.

От лявата страна на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали независим кандидат, както и квадратчета с поредните им номера. В дясната ѝ част има и 17 кръгчета с поредни номера, колкото са 
евродепутатите от България.

В кабината с химикал, пишещ със син цвят, поставяме „Х" или „V" в квадратчето пред избраната от нас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не го направим, гласът ни ще бъде недействителен.

Ако предпочитаме някой от кандидатите от избраната от нас листа, т. нар. преференция, поставяме „X" или „V" в кръгчето с неговия номер.

Сгъваме бюлетината, така че да се вижда номерът в долния ѝ край.

След гласуването избирателят подава сгънатата си бюлетина на комисията. Тя сравнява втория номер с този, който е останал върху кочана. Ако съвпадат, го откъсва и го пуска в отделна кутия. Избирателят пък пуска в урната сгънатата бюлетина, върху която не е останал нито един номер.

Пред изборното помещение и в кабините за гласуване има табло, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по листи.