/ Агенция
Митническите служители задържаха над 2.6 кг златни накити при три проверки, извършени в началото на седмицата, съобщиха от Агенция "Митници".

Хванаха контрабандни златни накити за над 100 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКА)

При един от случаите на 15 декември, на "Капитан Андреево" товарен микробус с турска регистрация влиза в страната от Турция на път за Германия. Водачът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока.

По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са констатирани нарушения. При последвалия личен преглед на шофьора в джобовете на якето му са открити три пакета с 242 бижутерийни изделия - гривни, пръстени, медальони, колиета, обеци, всички от жълт метал.

Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите са от 14 и 22-каратово злато и са с общо тегло 1840.30 грама на стойност 192 692 лева. Контрабандните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

На „Капитан Андреево“ откриха бижута за над 400 000 лева в тайник на автобус (СНИМКИ)

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния микробус на 55 г. - турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”.

В други два последователни дни, на 13 и 14 декември, при проверка на два леки автомобила с българска регистрация, влизащи в страната от Турция, митническите служители са открили над 840 грама златни бижута, укрити в личния багаж и в бельото на петима пътници.

Според експертизата на вещото лице накитите са на стойност 78 312 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.