/ Окръжна прокуратура Хасково

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха 4,881 кг златни накити на стойност 400 242 лева в тайник на автобус.

В тайник на автобус намериха парфюми и обувки менте

Превозното средство с турска регистрация пристига на Митнически пункт Капитан Андреево на 13 ноември около 22,20 часа на входящо трасе от Турция. Автобусът пътува по маршрут от Турция за Сърбия през България, управляван от водач, турски гражданин. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците заявяват, че нямат нищо за деклариране.

накити
Агенция Митници


При последвалия физически контрол митническите инспектори откриват специално изграден тайник  във фабрична кухина, намираща се в пода на тоалетната на автобуса. От укритието са извадени 30 облепени с тиксо пакета с бижутерски изделия от жълт метал. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4881 грама изделия от 14-каратово злато - проба 585. Задържани са 637 златни накити – пръстени, гривни, обеци, медальони, синджири и колиета на стойност 400 242 лева.

накити
Агенция Митници


Контрабандните златни накити са задържани. 61-годишният водач е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена парична гаранция в размер на 7000 лева. Наложена му е и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-гр. Хасково.

Агенция Митници