Минерални бани
Минерални бани / Община Минерални бани
Междуведомствена комисия за предоставяне на статут и за определяне категорията на недвижимите културни ценности заседава в община Минерални бани. Четиринадесет членната комисия е назначена от зам. министъра на културата Боил Банов и има за задача да впише обстоятелствата в Националния регистър на недвижимите културни ценности на „Скална гробница”, „Скален жертвеник”, „Скален диск”, „Скални ниши” и „Крепост от Ранновизантийската епоха” в местността „Хисара” над село Ангел войвода.

Научният ръководител на археологическите проучвания доц. Здравко Димитров представи пред комисията доклад за научната и културна стойност и обществена значимост на обектите. Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши се намира в местността „Хасара” край село Ангел войвода в община Минерални бани. То датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център. Екипът на доц. Зравко Димитров разкри забалежителна църква и крепост от раннохирстиянския период. „Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.

Сега най-важното е, комплексът в „Хасара” да получи статут на паметник на културата и да стане общинска собственост, каза кметът Мюмюн Искендер. Едва след като това се случи, общината ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране, за да може да започне истинско изследване и да развие огромния туристически потенциал на този уникален обект.