Хасково с общински фонд  „ин витро”, предлагат от сдружение „Зачатие”
Хасково с общински фонд „ин витро”, предлагат от сдружение „Зачатие” / netinfo
Хасково с общински фонд „ин витро”, предлагат от сдружение „Зачатие”
58920
Хасково с общински фонд „ин витро”, предлагат от сдружение „Зачатие”
  • Хасково с общински фонд „ин витро”, предлагат от сдружение „Зачатие”

Предложение за приемане на общинска програма за асистирана репродукция ще внесат съветници от партия  „Българе" по идея на сдружение „Зачатие", подкрепени от ВМРО-БНД. Идеята е за програмата общината да задели 30 000 лева.

Не е необходимо да се отпускат пари специално за ин витро. Общината може да подпомога семейства с репродуктивни проблеми само за специфични изследвания и други процедури, уточни Мария Стирянова от управителния съвет на сдружение „Зачатие". Няма да се подпомагат двойки, които имат заповед за възможност за процедура ин витро от държавния фонд. Ако обаче има такива, които вече са изчерпали трите опита давани от държавния фонд ин витро, също могат да кандидатстват пред общината, уточни Стирянова.

Над 15 са вече общините в България, в които тази програма действа ефективно. В Стара Загора например благодарение на програмата вече са родени 6 бебета. Общината там заделя 30 000 лева по тази програма, община Бургас отпуска 200 000 лева, Русе - 50 000 лева, Кърджали- 24 000 лева, Благоевград - 100 000 лева. Според данните на сдружение „Зачатие" 15 % от населението в репродуктивна възраст в Хасково е засегнато от проблеми на стерилитета. Чуйте повече по темата от Мария Стирянова и от Андон Андонов координатор на ВМРД-БНД за Стара Загора и Хасково