/ Община Хасково

Повече от 1700 танцьори са подали заявки за участие във фестивала „Вълшебен свят, на който Хасково ще е домакин от 7 до 9 юни.Това съобщи на пресконференция днес организаторът Милена Налбантова.  

Шествие и отличия за 24 май в Хасково

14-то издание стартира в петък традиционно с дефиле на участниците в централната част на града, а награждаването и гала концертът са в неделя, 9 юни.

Във фестивала тази година ще се включат 135 танцови школи от 18 държави. Изпълненията им по програма са общо 62 часа и ще бъдат на три сцени- в залите на читалище „Заря“, Младежки център и зала „Дружба“.

Само соловите изпълнения са около  800. Подчертан интерес има към класическия балет, модерните, съвременните танци, танцово шоу и джаз, посочи още Милена Налбантова.

Хасково, Фестивал "Вълшебен свят"
Община Хасково

18-членно жури от световно признати специалисти ще определи победителите. Освен призови места в повече от 30 стила танци ще бъдат дадени над 40 дългосрочни и краткосрочни стипендии за обучение в едни от най-престижните танцови центрове в САЩ, Канада, Италия и други. Най-голямата награда е Гранд при за балетна формация, както и Купа на кмета на Хасково.

Предвидени са призове за най-добър солист, дуети, групи и формации, педагог и хореограф. Специални гости на гала концерта в неделя вечерта ще са балетисти от  Държавна опера-Стара Загора.

Директорът на фестивала Милена Налбантова изчисли, че участниците заедно с придружаващите ги лица, са около 4 хиляди души, които са заели хотелите освен в Хасково и в радиус от около 30 километра край града. Групи са настанени в общините  Харманли, Димитровград, Минерални бани и Стамболово.

Всяка година участниците са увеличават и настаняването им е един от най-сериозните проблеми , който срещаме, коментира Налбантова.  Тя благодари за финансовата подкрепа на общината и за предоставените зали и охрана, което по думите й позволява във всички зали достъпът да е свободен, за разлика от много други подобни фестивали, дори в чужбина, където е с билети.

Марката „Вълшебен свят” вече е патентована, каза още Милена Налбантова