Хасково, "Пробуждане с хоро"
Хасково, "Пробуждане с хоро" / Областна администрация, Хасково
С тържествен ритуал по издигане на националния флаг започна празничният Трети март в Хасково. Българското знаме бе издигнато на пилона пред сградата на Общината с ритуал, изпълнен от военнослужещите от Хасковския гарнизон. Последва шествие до централния площад "Свобода", където бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.

Хасково, Трети март
Областна администрация, Хасково

В словото си кметът Добри Беливанов заяви: "На днешният ден през 1878 година България възкръсва с политическа и духовна свобода. Трети март не е само Национален празник! Той е символ на безграничния патриотизъм и жертвоготовност на участниците в Априлското въстание, на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, белоруските, украинските, румънските,полски, черногорски, сръбски и финландски воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството. Поклон пред саможертвата на всички воини, които вградиха живота си в една Свободна България. Нека сведем чела и се поклоним пред мъчениците на Свободата, да си спомним, че сме наследници на славен народ, потомци на книжовници и будители съхранили духовността и запалили огъня на националното възраждане".

Хасково, Трети март
Община Хасково

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова участваха в тържествата по повод Националния празник в Хасково. Пред хилядите, изпълнили площад „Свобода“ Станислав Дечев заяви: „На 3 март говорим много за история. А аз искам да говорим за България! За свободна България! За България в Европейския съюз! За България, в която живеем днес. За България, каквато искаме да бъде утре. Защото няма кой да подреди държавата ни, ако ние сами не решим да направим това. Така както са решили, че искат да живеят в Свободна България нашите прадеди... Това е урокът от Освобождението: искаме свобода- воюваме за нея, искаме правов ред – спазваме законите, искаме просперитет – работим здраво. Заедно. Всички. Защото България това сме ние!“

Хасково, Трети март
Областна администрация, Хасково

В тържествата в Хасково също се включиха народният представител Евгения Ангелова, председателят на общинския съвет Таня Захариева, военни, съветници от различни политически сили, представители на патриотични организации, стотици граждани.

Хасково, Трети март
Община Хасково

Последва концерт на Ансамбъл "Хасково", който се сля с инициативата "Пробуждане с хоро", в която се включиха Фолклорен клуб "Славяни",Фолклорен танцов клуб "Воденица", Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо" и Фолклорен танцов клуб "Веселие" и граждани.