До юли ще са готови първите къщи в с. Бисер, Цветан Цветанов благодари и на себе си
До юли ще са готови първите къщи в с. Бисер, Цветан Цветанов благодари и на себе си / netinfo
До юли ще са готови първите къщи в с. Бисер, Цветан Цветанов благодари и на себе си
52801
До юли ще са готови първите къщи в с. Бисер, Цветан Цветанов благодари и на себе си
  • До юли ще са готови първите къщи в с. Бисер, Цветан Цветанов благодари и на себе си

До края на месец юли ще бъдат построени първите 10 къщи за хората останали без дом след тежкото наводнение в харманлийското село Бисер. Това обещаха днес вицепремиерът Цветан Цветанов и изпълнителният директор на фирмата строител. Те, председателя на БЧК Христо Григоров и Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион направиха първата копка на първата къща, която ще бъде построена.

Това ще е домът на семейство Еленка и Васил Васеви. По стара традиция те дариха на официалните гости и на строителните работници "месали", а след завършването на покрива на къщата, новодомците трябва да подарят на строителите ризи. Наводнението в с. Бисер остави без дом 57 семейства, а 6 човека загинаха. Потопа в района през февруари отне живота на още 5 души.

До момента за построяването на къщите са набрани 2 млн. и 800 хил. лв. Тъй като тези пари няма да стигнат за изграждането на всички 57 къщи, сметките по дарителската кампания на БЧК остават отворени.

Вицепремиерът днес съобщи още една добра новина за хората от Бисер. Вече е сигурно, че ще има 4 млн.лв. за построяването на нов водопровод и канализация в селото. Те ще дойдат по европейската програма за развитие на селските райони. Освен това на хората от с. Бисер ще бъдат предоставени ваучери, на стойност 40 000 лева, с които могат да пазаруват в един от големите маркети за черна и бяла техника, който скоро ще отвори врати в Хасково. Ваучери на същата стойност ще получат и пострадалите от наводненията в района на Свиленград.

На полицейският инспектор в селото бяха връчени ключовете на чисто нов високопроходим автомобил, българско производство."Искам да благодаря на колегите от МВР, респективно на себе си за това, което направиха тук, действително да има тази охрана, от която се нуждаеха хората", заяви Цветанов. Той каза още че, прави връчването на ключовете официално, за да е сигурно, че тази кола ще бъде в полза на хората от Бисер и околните села, а няма да се вземе от някой началник от хасковската дирекция на МВР. Още от изказването на вицепремиерът и министър на вътрешните работи чуйте в прикачения звуков файл.